Kacsa – az egészséges táplálkozás részeként

A gazdag ízével, a csodálatos rózsaszín színével és a kiváló textúrájával a kacsahús az ízlelőbimóknak nemcsak egy tökéletes élvezetet nyújt, hanem az értékes proteinnek egy fontos hordozója (18,2% proteintartalom). Hozzájárul az emberi izomépítéshez, és egy minden aminosavval rendelkező komplett fehérjeprofilt nyújt. Ezen felül cinket, szelént, vitamin B5 és B12 tartalmaz. A pirított vagy megsütött hús vagy confit az emberi táplálkozásnak egy egészséges kiegészítése, és olyan tápanyagokat tartalmaz, ami fontos a szöveteknek.

Confit kacsamell karamellizált naranccsal, rukkola és quinoa

Hozzávalók 4 személyre

4 kacsamell, 6-700 ml kacsa zsír, 100 ml tyúkhúsleves alaplé, 2 tk tengeri só, frissen őrölt bors, rozmaring

5 fokhagymagerezd, 4 narancs vagy vérnarancs, 150 g quinoa, 50 g cukor, 200 g rukkola, 10 ml olivaolaj, 30 g fenyőmag

Elkészítés

A kacsamelleket sóval, borssal, és rozmaringgal fűszerezzük, és állni hagyjuk egy éjszakát a hűtőben. Utána a kacsamelleket egy serpenyőbe helyezzük, és hozzá adjuk a fokhagymát, a tyúkhús alaplét és a kacsazsírt. A sütőt 140-150 celsius fokra előmelegítjük és utána a kacsamelleket 2-2,5 óráig pároljuk. Végezetül a kacsamelleket kivesszük a zsírból, áthelyezzük egy serpenyőbe és a tűzhelyen addig sütjük, amíg a bőre szép ropogós nem lesz.

A quinoa elkészítése igen könnyű: megmossuk a qunio-t, dupla mennyiségű vízben megfőzzük, és sóval, borssal fűszerezzük.

Egy hámozókéssel narancsszeleteket vágunk, és egy grillserpenyőben addig sütjük, amíg barnás színük nem lesz és utána hozzáadjuk a cukrot a karamellizáláshoz. Később a rukkolát sóval, borssal és olívaolajjal összekeverjük, a quninoa-t hozzáadjuk, és naranccsal tálaljuk. Utolsó lépésként fenyőmaggal megszórjuk a salátát.